Zidanice

Zidanice

Zidanice

Doživetja

DOŽIVETJA

Daleč od mestnega vrveža in hitrega načina življenja vas čakajo vinogradi, mir in narava. Doživite sproščujoče počitnice. Med obilico doživetij, ki vam jih ponuja okolica, si izberite tisto, ki vam najbolj ustreza.

Aktualno ponudbo destinacij lahko poiščete tudi na spletnih straneh:

NARAVNA DEDIŠČINA IN AKTIVNOSTI V NARAVI

Ideje in povezave do spletnih strani

Reka Krka – kopališča
Žužemberk – kopališče Loka; Straža – jez; Novo mesto – Loka; Mačkovec, Otočec, Kostanjevica pri mostu.
Čolnarjenje na reki Krki, Novo mesto
Sproščeno čolnarjenje s sup-om ali čolnom po mirnem delu Krke ob Novem mestu. Izposoja sup-ov in čolnov: Mestna plaža – Beach Bar Loca, Topliška cesta 2c, Novo mesto, T: +386 (0) 7 39 39 263 ali TIC Novo mesto, Glavni Trg 11, Novo mesto (T:+386 (0)7 39 39 263, E:tic@novomesto.si)
Vožnja s splavom po reki Krki, Novo mesto
Vožnja z Rudolfovim splavom po okljuku reke Krke, ki obkroža staro mestno jedro, je neponovljivo doživetje. Zbirno mesto je na Zupančičevem sprehajališču 2. Vožnja traja 1,5 ure in je potrebna rezervacija na TIC Novo mesto (T:+386 (0)7 39 39 263, E: tic@novomesto.si)
Tematski ogledi Novega mesta
Vodeni ogledi Novega mesta: S škratom Rudijem (za družine), Okusi Novega mesta (voden ogled z degustacijo lokalnih dobrot), Po poteh Primičeve Julije.
TIC Novo mesto, Glavni Trg 11, Novo mesto (T:+386 (0)7 39 39 263, E:tic@novomesto.si)
Najem E-koles, Novo mesto
Najem koles je možen v TIC- u Novo mesto, Glavni trg 11, Novo mesto (T:+386 (0)7 39 39 263, E: tic@novomesto.si)
Za vodene ture in večje skupine: Agencija Ride-me (E: jan@rideme.me , T: +386 (0)31 568 962)
Najem e- koles, dostava v zidanico
Električna kolesa, za krajši ali daljši najem. E: info@zidanice.si T:+386 40 808 568
Gorjanci
Gorjanci in Trdinov vrh so priljubljena pohodniška točka. Preko Gorjancev vodijo Trdinova pot, Pot kurirjev in vezistov, evropska pot E7, Zlatorogova transverzala ponosa in Krkine planinske poti. V enem od planinskih domov (Gospodična, Miklavž) se lahko tudi okrepčate z domačimi dobrotami.
Pohodne poti
Nežno razgibana in raznolika novomeška pokrajina je ljuba pohodnikom. Odličen teren za nordijsko hojo. Po pokrajini je razvejeno omrežje označenih pešpoti (različne zahtevnosti) in kolesarskih poti.
Pustolovski park Otočec
Temelji na pustolovski dogodivščini na posebej za to prirejenem poligonu, ki je v obliki avanturistične poti zgrajena skozi gozd. V parku se boste lahko iz tal dvignili med drevesne krošnje in se odpravili na pravo popotovanje med drevesi.
Slapovi na reki Krki , Žužemberk
Zelo lepi slapovi, obširni in razgibani se nahajajo pod žužemberskim gradom. V neposredni bližini je tudi naravno kopališče.
Sv. Peter Dvor, Topla reber
Pohodna pot do 888 m n.v., na vrhu sta razgledni stolp in planinska koča. Štart poti je pri gostilni Rojc na Laščah, ki slovi po odličnem odojku in jagenjčku.
Klevevž in Klevevška Toplica s sotesko Radulje, Grič pri Klevevžu
Obiskovalcem ponuja sprostitev v izjemnem naravnem okolju. Naravne danosti okolja, hipotermalni izvir, ujet v bazenček, s celoletno temperaturo med 21-25°C ter ostanki grajskega parka in gradu vas napolnijo z energijo.
Park zagraški log – Zeliščarski center JV Slovenije, Zagrad
Pod vasjo Zagrad so na nekdanji vaški gmajni domačini zarasli vaški pašnik uredili v park avtohtonih drevesnic, grmovnic in kamenin. V letu 2019 je bil na območju Zagraškega loga urejen in začel delovati Zeliščarski center JV Slovenije.
Kostanjeviška jama, Kostanjevica na Krki
Kostanjeviška jama leži ob vznožju Gorjance. Urejenih je tristo metrov poti za turistični ogled najatraktivnejših delov jame. Poti so primerne za otroke in starejše obiskovalce. Voden ogled s strokovno razlago traja štirideset minut.
Agencija Green adventure
Green adventure vam ponuja tri doživetja: Green river – s kajakom po zeleni Krki, Temenici in Kolpi, Into the wild – gibanje v naravi, spoznavanje rastlin in ptičjih vrst, opazovanje živali; preživite nepozaben dan v osrčju Kočevskih gozdov, poznajte pragozd, odpravite se na opazovanje kralja gozdov – rjavega medveda, Fly and fishing paradise – celodnevno ribarjenje.
Reka Kolpa, Bela Krajina
Evropska destinacija odličnosti 2010.Kolpa je najtoplejša reka v Sloveniji in odlična izbira za osvežitev v poletnih dneh.
Izvir Krupe, Semič
Najlepši in največji izvir v Beli krajini. Tu poteka kraška učna pot od Lebice do Krupe (2 uri).
Divji potok, Črmošnjice – Semič
Divji potok ima slikovito strugo, polno slapičev, tolmunov in brzic. Potok večino svojega toka teče skozi gozd. Po približno 3,5 km toka hudourniškega značaja se izlije v Črmošnjičico, ki teče proti Dolenjskim Toplicam.
Planinski dom Mirna Gora, Semič
Na cesti od Dolenjskih Toplic proti Črnomlju. Dobro označena pot, številne učne table. Na vrhu se nahajata planinski dom in razgledni stolp.
Krajinski park Lahinja, Veliki Nerajec, Dragatuš
Ogled info centra v 200 let stari kmečki hiši z manjšo etnološko razstavo. Park je primeren za obisk manjših skupin in družin z otroki. Obvezna predhodna najava (T:+386 (0)40 842 717, E: gregor.smalcelj@ric-belakrajina.si).
Info center Črne človeške ribice, Jelševnik, Črnomelj
Manjši, a poučen center o belokranjskem endemitu in njenem habitatu v plitvem kraškem ravniku. Potrebna predhodna najava. (T:+386 (0)31 632 636, E: info@crni-moceril.si)

POSEBNA DOŽIVETJA

Ideje in povezave do spletnih strani

Escape room Novo mesto, Novo mesto
60 min akcije, 60 min nepozabne zabave za stare in mlade, prijatelje, družine, sorodnike, partnerje, za vse, ki želite dan preživeti drugače, predvsem pustolovsko.
Trška gora – odprte zidanice
Zidanice odpirajo duri vinskih hramov, kjer lahko okušate dobrote marljivih trškogorskih vinogradnikov. Zidanice so odprte vsako soboto in nedeljo od 09:00 do 19:00 (najmanj dve od enajstih). Katera od 11 zidanic je odprta bo razvidno na vstopnih obcestnih panojih na vznožju Trške gore. Informacije na: T: +386 (40) 650 051
Matjaževa domačija, Paha, Otočec
Na 150 let stari Matjaževi domačiji vas sprejmejo v narodni noši in prikažejo življenje na dolenjskem podeželju nekoč in danes. Sledi ogled videa Zgodba o cvičku in pokušina sestavin cvička ob domačem narezku. Če vam čas dopušča, si lahko v 2 km oddaljeni zidanici iz leta 1848 sestavite in ustekleničite svoj lastni “Cviček to go” s posebno etiketo.
Terme Krka – Terme Šmarješke in Dolenjske Toplice
Ponujajo kakovostno sprostitev sredi narave, ob izbrani prehrani in sproščanjem med termalnimi vrelci ali v vrhunskem wellness centru, kopanje v bazenih, savne, masaže…
Letališče Prečna – Aeroklub Novo mesto, Novo mesto
Polet z motornim letalom je izjemno doživetje, saj vas popeljejo nad Novim mestom, ki ima najlepšo zračno veduto v Sloveniji, nad Krko, gradom Otočec, nad vinskimi goricami, po želji pa tudi nad Triglav ali na slovensko obalo.
Apiterapija Stankovič, Novo mesto
Obiskovalcem predstavijo svojo strast do čebelarstva in jih popeljejo na ogled čebelnjaka, kjer nudijo apiterapijo z blagodejnim aerosolom, postrežejo vam lahko medeni zajtrk ali vas razvajajo z medeno masažo.
Smuk – jadralno padalstvo, Semič
Smuk je 547 m visoka planota nad Semičem. Na Smuku je tudi vzletišče jadralnih padalcev in zmajarjev, lovski dom pa obiskovalcem prijazno odpira svoja vrata.
Adrenalinski park – Kamp Bela krajina – Podzemelj, Gradac
Park Podzemelj je primeren za otroke vse od 4 leta naprej, hkrati pa predstavlja izziv in zabavo tudi za odrasle, ki želijo preizkusiti svoj pogum. Doživi zgodbo o Beli krajini na poseben način, in preizkusi edinstvene in zabavne vaje.
Turistična Agencija KNM Travel, Novo mesto
Agencija ponuja po meri oblikovanja Dolenjska doživetja za posameznike, pare, družine, manjše in večje skupine. Od dogodivščin na Krki, do tematskih vodenj po Novem mestu in Dolenjski. Za goste z izbranim okusom pa pripravijo posebne KNMexclusive programe – Dolenjska ekskluziv.
Turistična agencija Bravina, Metlika
Agencija , ki vam bo predstavila zanimive ljudi, nenavadne prigode in ležerni način življenja v Beli krajini. Če se vam zdi lazenje po gozdovih, tekanje za ovcami, veslanje po rekah in vlaženje grla v zidanicah kot dobra zabava, ste na pravem mestu.
Projekt Odprta vrata Bele krajine
V času poletne sezone se odpirajo vrata vinskih kleti, čebelarstev, kmetij, domačij, galerij in muzejev ter pripravljajo edinstvena doživetja – predhodne najave niso potrebne.

KULTURNA DEDIŠČINA

Ideje in povezave do spletnih strani

Staro mestno jedro Novega mesta: Glavni trg, Frančiškanska cerkev in samostan
Ogled nekdaj najlepšega trga na Kranjskem bo zagotovo posebno doživetje, saj je pred leti dobil popolnoma novo podobo. Prostoren trg in hiše z arkadnimi hodniki, mestna hiša, Kettejev vodnjak, Frančiškanska cerkev, samostan in knjižnica, Kandijski most… Vodeni ogledi: TIC novo mesto
Dolenjski muzej in Jakčev dom, Novo mesto
V Jakčevem domu so na voljo tri razstave: poleg stalne še Božidar Jakac in likovno-pedagoška. V Dolenjskem muzeju so na voljo štiri stalne in občasne razstave. Najbolj zanimiva je zagotovo arheološka, po kateri sodi muzej v sam svetovni vrh, predvsem z najdbami iz časa cvetočega Halštata (steklene jagode, situle…).
Stolna cerkev sv. Nikolaja, Novo mesto
Gotska cerkev svetega Miklavža je najimenitnejši spomenik mesta in eden od njegovih osrednjih simbolov, ključno pa oblikuje tudi novomeško silhueto. V kripti se nahaja odlitek nagrobne plošče novomeškega prošta, prvega dunajskega škofa in ustanovitelja Dunajskih dečkov, Jurija Slatkonje.
Grad Struga, Gumberk – Otočec
Grad Struga predstavlja značilno grajsko arhitekturo 16. stoletja. Zaradi izpostavljene lege ob reki Krki sodi med ambientalno pomembne spomenike na Dolenjskem. 

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka – Mirna Peč
Na razstavi je s pisnim in slikovnim gradivom, predmeti, z glasbo in s filmi predstavljeno življenje in delo mirnopeškega rojaka Lojzeta Slaka. Na sprehodu skozi njegovo življenje od rojstva do smrti začutimo vpliv dolenjske pokrajine, ljudi in ljudske glasbe na njegov glasbeni ustvarjalni opus. Posebnost razstave je rekonstrukcija odra. Ansambel Lojzeta Slaka je obicajno nastopal na odru, na razstavi pa boste to možnost imeli obiskovalci. Na odru je na voljo harmonika, na katero boste lahko zaigrali svojo najljubšo Slakovo skladbo. Po želji boste lahko svoj nastop posneli z glasbeno in video spremljavo Ansambla Lojzeta Slaka. »Harmonika šov« nudi muzikantom z diatonicno harmoniko doživetje, kot ga na razstavah v Sloveniji še ni bilo.
»Hiša žive dediščine«, Bela Cerkev – Šmarješke Toplice
Hiša nudi vpogled v življenje lokalnih prebivalcev skozi različne zorne kote in zgodovinska obdobja ter na inovativen način predstavi bogato kulturno dediščino območja občine Šmarješke Toplice. Iz kuhinje podeželskih žena in deklet vas vonj domačega kruha vabi k okušanju dolenjskih dobrot. V pripravi in peki pa se z njihovo pomočjo lahko preizkusite tudi sami.
Dežela kozolcev, Šentrupert
Muzej na prostem z 19 kozolci, predstavlja večstoletni razvoj in izkazujejo izjemen čut za uporabo naravnih gradiv in mojstrstvo tesarske tradicije.
Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki
Galerija se nahaja v obnovljenih prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana in je ena izmed največjih slovenskih galerij glede na površino razstavnih prostorov in fond, ki ga hrani.
Šokčev dvor, Žuniči, Bela krajina
Šokčev dvor Žuniči je kulturni spomenik državnega pomena, edinstven primer ohranjene stavbne dediščine v Beli krajini. Leta 2007 je postal informacijski center.
Muzejska zbirka Črnomelj, Črnomelj
Stalna muzejska razstava se osredotoča na zgodovino mesta in njegove bližnje okolice ter na njegove ljudi.
Primožičeva hiša – Hiša belokranjskih rokodelcev, Črnomelj
Hiša je razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena in se uporablja za občasne razstave in delavnice domače in umetnostne obrti belokranjskih rokodelcev. Stalno pa so naprodaj izdelki domače in umetnostne obrti.
Belokranjski muzej, Metlika
Belokranjski muzej domuje v metliškem gradu in je obvezna točka za vse, ki želite spoznati to posebno regijo, njeno zgodovino in kulturo.
Slovenski gasilski muzej, Metlika
V Metliki je bila 1869 ustanovljena prva požarna bramba v Sloveniji. Ob stoletnici je bil odprt muzej, ki se nahaja v neposredni bližini metliškega gradu in Belokranjskega muzeja.
Galerija Kambič, Metlika
Spominska zbirka akademika prof. dr. Vinka Kambiča in operne pevke Vilme Bukovec Kambič. Zbirko nacionalnega pomena sestavljajo kulturnozgodovinski predmeti (slike na steklo, pohištvo, ure, svetila, umetnoobrtni izdelki) in likovna dela različnih slovenskih umetnikov.

KULINARIČNA DOŽIVETJA

Ideje in povezave do spletnih strani

Gostišče na trgu, Hiša kulinarike in turizma, Glavni trg 30, Novo mesto
Bistro Marof, Kettejev drevored 2, Novo mesto
Gostilna Jakše, Drska 44, Novo mesto
Gostišče Loka, Župančičevo sprehajališče 2, Novo mesto
Gostilna Vovko, Ratež 48, Brusnice
Gostilna Mrak, Sela pri Ratežu 18, Brusnice
Restavracija Grad Otočec, Grajska cesta 2, Otočec
Fink & Situla, Dilančeva 1, Novo mesto center
Hiša Fink, Irča vas 13, Novo mesto
Gostilna Pugelj, Ždinja vas 6, Novo mesto
Oštarija Herbelier, Sokolski trg 2, Dolenjske Toplice
Oštarija Rudolfswerth, Kandijska cesta 35, Novo mesto 
Gostilna na letališču, Prečna 46, Novo mesto
Gostilnica Don Bobi, Kandijska cesta 14, Novo mesto
Gostilna in picerija Šentpeter, Šentpeter 10A, Otočec
Domačija Novak, Sadinja vas 7, Dvor

Dom Frata, Dolnji Ajdovec 20, Dvor
Gostišče Koren, Dolga vas 5, Žužemberk
Gostilna pri gradu, Grajski trg 10, Žužemberk
Gostišče pri Dediju, Šmarjeta 70, Šmarješke Toplice
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve 8, Trebnje
Gostilna Javornik, Rakovnik 6, Šentrupert
Gostišče Marinčič, Škocjan 37, Škocjan
Gostišče Deteljica, Dobruška vas 36, Škocjan
Hotel Smuk, Štefanov trg 1, Semič
Gostilna Pezdirc, Metliška cesta 11, Semič
Ekološka turistična kmetija Mlinar, Rožni dol 7, Semič
Gostilna Müller, Ločka cesta 6, Črnomelj
Gostišče Kapušin, Krasinec 55, Gradac
Hotel Bela krajina, Cesta bratstva in enotnosti 28, Metlika
Gostišče Veselič – Belokranjska hiša, Podzemelj 17, Gradac

VINSKA DOŽIVETJA

Ideje in povezave do spletnih strani

Vinska klet Colnar, Črešnjice 124, Otočec
Družina Colnar je stara rodbina in ljubezen do prelepih dolenjskih gričev in na sploh do pokrajine in zemlje se je iz roda v rod prenašala skozi stoletja. Pridelujejo visoko kakovostna vina s prepoznavnimi okusi za izbrane kupce, ki cenijo pravi okus in sestavo vin.
Matjaževa domačija, Paha, Otočec
Ogled stare domačije, degustacija vin s prigrizkom. Potrebna predhodna najava. 
Vinska fontana »Izvir cvička«, Šmarjeta, Šmarješke Toplice
Odprta vsak dan od 11:00 do 20:00. Degustacijo lahko dopolnite z domačim narezkom in sveže pečenim kruhom iz mlinarjeve peči.
Vinoteka Otilija, Novomeška cesta 12 A, Šentjernej
Vinoteka ponuja vina štirih največjih vinarjev Šentjernejske doline. V vinoteki nudijo tudi kulinarične dobrote. Ob predhodni najavi nudijo vse, od narezkov do svečanih kosil.
Vinska klet Nampel – Malnarič, Vavpča vas 40, Semič
Turistična kmetiji Malnarič – Nampel vas pričaka s pestro ponudbo belokranjskih vin in sadja.
Penine Semič, Metliška cesta 12, Semič
Penine Simonič so pridelane izključno po klasični metodi, z drugim vrenjem v steklenici. 
Hiša vina Pečarič, Čurile 7, Metlika
Ob belokranjski pogači boste spoznali rdeča, bela in predikatna vina, možen tudi domač prigrizek. Po dogovoru sprejmejo tudi 2 osebi. Od julija do septembra so vedno vključeni v projekt Odprtih vrat Bele krajine.
Butična vinska klet Šturm, Metliški grad, Trg svobode 4, Metlika
Na posestvu Šturm ponujamo široko paleto različnih vin – belih, rdečih in rose, mladostnih in zrelih, suhih in sladkih, mirnih in penečih. Na Metliškem gradu v vinoteki so možne degustacije vsak dan tudi za 1 osebo. V kleti pa po dogovoru pripravijo tudi degustacijo ob hrani.
Vinska klet Šuklje, Trnovec 24, Metlika
Terroir selekcija so pitna, elegantna in kompleksna vina, vina iz linije Classic so sadna, sveža, pitna vina. Obvezna predhodna najava.
Vinska klet Prus, Krmačina 6, Metlika
Štiri generacije pod eno streho simbolizirajo vinogradniško tradicijo družine, ki nenehno išče načine in postopke, kako izboljšati doseženo. Obvezna predhodna najava.
Vinska klet Metlika, Cesta bratstva in enotnosti 68, Metlika
Kdor želi pobliže spoznati Belo krajino in njene ljudi, se bo veliko naučil iz kozarca njenega vina. Ob sprehodu med lesenimi sodi, boste spoznali čudovito zgodbo o vinu. Sodelujejo v projektu Odprtih vrat Bele krajine.
Vinski stolp Otočec, Grad Otočec, Grajska cesta 2, Otočec
Vinoteka s paleto domačih in tujih vin.

DOBROTE Z DEŽELE

Ideje in povezave do spletnih strani

Tržnica Novo mesto, Florjanov trg 1, Novo mesto
Novomeška tržnica deluje v centru Novega mesta med Glavnim trgom in stolno cerkvijo. Odprta je vsak ponedeljek in petek dopoldne, ob sobotah pa na Glavnem trgu od 09:00 do 13:00.
Kmetija Pleško, Prapreška pot 11, Otočec
Na kmetiji boste našli domače sezonske pridelke: sadje, sokove…
Dobrote Dolenjske, Gubčeva cesta 1A, Trebnje
Dobrote Dolenjske so kolektivna blagovna znamka, ki združuje in povezuje najboljše lokalne ponudnike.
Hiša dobrot Bele krajine, Mestni trg 7, Metlika
Na enem mestu je zbrana in predstavljena ponudba: vina, sadjarski, vrtnarski, čebelarski, oljni, zeliščni, mlečni in ostali proizvodi.
Butična tržnica, Glavni trg 30, Novo mesto
V Butični tržnici so kupcem na voljo izdelki in pridelki iz šolskega posestva Grm Novo mesto: mlečni izdelki, sokovi, vina, sadje in zelenjava, sveža jajca in še veliko več. Ob vhodu v butično tržnico stoji tudi “mlekomat” z dnevno svežim mlekom.
(T:+836 (0)59 076 159, E: hisa.kulinarike@gmail.com).

Vir fotografij: www.slovenia.info – Avtorji: Miran Kambic, Jošt Gantar, Andrej Tarfila, Tomo Jeseničnik, Zvone Butala, ZTR Temeniške in Mirnske doline, Jaka Ceglar -Združenje zgodovinskih mest Slovenije